Gátmetszés vagy gátvédelem az anya és a dúla szemével

2022.11.03

Gátmetszés (episiotomia) vagy gátvédelem? Eldönthetem, hogy mit szeretnék?

Az általam tartott szülésfelkészítő tanfolyam egyik kiemelt témája a gátmetszés és a gátvédelem. Nagyon fontosnak tartom ezekről is beszélni, hiszen a gátmetszéssel történő beavatkozással a szülés végéhez közeledve találkozunk, vagyis a kitolási szakaszban, viszont hetekig befolyásolja a regenerálódás idejét, lassítja az erőnlétünk, a teherbírásunk visszanyerését.

Már egy 1996-os WHO ajánlás szerint is a gátmetszés arányát 10% alá kellene csökkenteni a hüvelyi úton történő szülések esetében.

Egy statisztika szerint azok a szülő nők, akik részt vettek előzőleg holisztikus szemléletű szülésfelkészítő tanfolyamon, közülük 44%-kal kevesebb volt a gátmetszés, mint azok között, akik egyáltalán nem vettek részt vagy csak a kórházi szülésfelkészítőn voltak.


Mi is az a gátmetszés?

Ha nagyon egyszerűen és röviden szeretném megfogalmazni a gátmetszés lényegét, akkor úgy definiálnám, hogy amikor az orvos úgy ítéli meg, hogy nagyobb helyre van szüksége a kisbabának, hogy kibújjon, az orvosi (kórházi) protokoll szerint gátmetszést alkalmaz. De ennél azért bonyolultabb a dolog.

A gátmetszés gyakorlatilag egy műtéti beavatkozás, melyre nagyon sok esetben egyáltalán nem lenne szükség. Az orvosok többsége tévesen gondolja, hogy első babánál teljességgel kizárt a gátvédelemmel való szülés, ezért megszokásból végzik azt. Úgy gondolják, a gátmetszés megakadályozza a gátrepedést, nem akad el a baba válla a kitolási szakban, és az orvosoknak a gátmetszés sebét könnyebb összevarrni. De összefüggésbe hozták azzal is, hogy a gátmetszéssel megelőzik a vizelet- és széklet visszatartási problémákat, megakadályozza a szülés alatt fellépő oxigénhiányt a babánál, ezáltal csökkenti a szellemi fogyatékosságot és az agykárosodást.

Rengeteg kutatást végeztek ezzel kapcsolatban és bebizonyosodott, hogy a rutinszerűen végzett gátmetszést semmi sem indokolja, ellenben számos más kockázatot jelent mind az anyára, mind a babára nézve. Nézzük meg, milyen problémákat okozhat ez az orvosi beavatkozás:


  • a vágás miatt a gát területe már nem annyira ellenálló és rugalmas, ezáltal sokkal könnyebben továbbszakad, vagyis a gátmetszés elősegítheti a harmadfokú gátrepedések kialakulását,
  • az episiotomia szükségtelen gátsérüléshez vezethet,
  • már önmagában a vágás is, de ha még gátrepedés is társul mellé, ez megnöveli a vérveszteséget,
  • könnyebben elfertőződhet, hetekig, de sok esetben hónapokon keresztül fájdalmat, kellemetlenséget okoz az anyukának,
  • ez a fajta fájdalom akadályozza az édesanyát az ülésben, így nehezítve az ülve történő szoptatást is (a fekvő helyzetben történő szoptatást nem mindenki részesíti előnyben, sok esetben kényelmetlenebb pozíció, nem komfortos, ezáltal negatív élménnyé alakulhat át már a kezdeti időkben az anyatejes táplálás).


Hogyan zajlik a gátmetszés?

A fentieket olvasva talán néhányan nem is tudják, hogy egyáltalán hogyan is kell elképzelni egy ilyen orvosi beavatkozást. Nézzük sorban:

Miután megtisztították a területet fertőtlenítőszerrel, az orvos a mutató és a középső ujját beilleszti a hüvelybe, így védi a baba fejét a sérüléstől és az érzéstelenítőtől. Majd a kisajkak találkozási pontján keresztül 45 fokos szögben, a középvonaltól 4-5 cm mélységben beszúrják az érzéstelenítőt. 4-5 perc várakozás szükséges, míg a Lidocain hatni kezd. Ezután tompa végű ollóval kb. 4 cm-es metszést ejtenek az érzéstelenített területen belül. Ezt a méhösszehúzódás csúcspontján végzik gyorsan és határozottan, mert ekkor feszes a gát területe, így a vérzést és a fájdalmat csökkenteni tudják.

Az irányított vágás miatt ezt könnyebb összevarrni, hiszen éles sebszéleket kell egymáshoz ölteni. Viszont a hossza és mélysége miatt az öltés igen fájdalmas a kismamáknak még helyi érzéstelenítés mellett is. A varratok és sebek nagysága, mélysége miatt nehezebben gyógyul, fájdalmasabb az ülés, hosszabb a regenerálódás. Tehát ezzel a módszerrel a kitolási szak jelentősen lerövidíthető, viszont nagyobb és mélyebb gátseb keletkezik.


Mit tegyek, ha gátvédelemmel szeretnék szülni?

A gátvédelemmel való szülést - mint már említettem - korábban első babánál alapvetően nem engedték. Ennek okait egyrészt a fent leírt felfogásban kell keresni, másik fő oka az volt, hogy ha nem megfelelően rugalmas a szövet, fennáll a szöveti szakadás veszélye. Ez abban nehezítette meg az orvosok dolgát, hogy a szakadás több irányú lehet mind vonalában, mind mélységében egyaránt, tehát sokkal nehezebb a sebszéleket egymáshoz igazítva összevarrni. Első szülésnél még nem rugalmasak a szövetek, de minél többedik szülésről beszélünk, annál könnyebben nyúlnak, engednek rugalmasságuknál fogva.

Szerencsére egyre több az olyan visszajelzés első babát szülő anyukáktól, hogy sikeres gátvédelemmel történő szülésük volt, és volt olyan is, aki arról számolt be, hogy még az orvosa is csodálkozott, hogy ez megvalósulhatott. A gátvédelemmel történő szüléshez természetesen kell egy anya, aki így szeretné világra hozni gyermekét, és kell egy holisztikus szemléletű orvos is, aki ebben támogatja.

Aki gátvédelemmel szült, csak pozitívan tudott róla nyilatkozni. Sokkal kevésbé fájt a varrás, hiszen a legtöbb esetben csak felszíni varrásokat kellett ejteni, sokkal könnyebb volt az ülés is, hiszen a seb nem olyan nagy és mély, a varratok mennyisége sem nyomja a gát területét, és jelentősen lerövidül a szöveti regeneráció ideje, tehát kevesebb fájdalom, gyorsabb felépülés. Ezért mindenképpen érdemes erre felkészülni gátmasszázs technika alkalmazásával. Ezt a technikát szülésfelkészítő tanfolyamon lehet elsajátítani. A gátmasszázs alkalmazásával a szülés előtti hetekben felkészítjük a szöveteket a rugalmasságra és a szülésig folyamatosan szinten tartjuk megfelelő gátmasszázs olaj használatával. A kitolási szakban ennek a technikának az alkalmazása már nem indokolt, viszont a gátmasszázs olaj használata a vajúdás alatti vizsgálatoknál ajánlott.


Mi történik gátvédelem esetén?

Amikor a baba feje már látható, a szülésznő kezével ellentart a hüvely és a gát területén, hogy megakadályozza a hirtelen szövetszakadást. Ilyenkor az anya a méhösszehúzódásoknál óvatosan, lassan, egyenletes nyomással tolja kifelé a babát, a szülésznő pedig szépen lefejtegeti a hüvely falát a baba fejéről. Ez egy nagyon szép, lassú, koncentrációt igénylő közös "munka" az anya és a szülésznő között.


Mire érdemes még figyelni?

A gát rugalmassága érdekében javasolt még az E-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása is. Ilyen élelmiszer pl. a spenót, brokkoli, dió, máj, olívaolaj, búzacsíra, mandula, napraforgó, kelbimbó. Ezeket a terhesség utolsó 2-3 hetében intenzíven lehet alkalmazni.

A gát tágulását segítik még a függőleges testhelyzetek is, tehát nagyon fontos lenne, hogy minél többet, szabadon mozoghasson a kismama a vajúdás alatt. Sok esetben információ hiányában ez fekve történik, így a vajúdás ideje is elhúzódhat, de hatással van a tágulásra is. Volt alkalmam látni egy kórházi szülésfelkészítőt, ahol a nőgyógyász bemutatta és elmagyarázta, hogyan kell vajúdni fekve, és mi történik a kitolási szakban. Arról sajnos már nem esett szó, milyen negatív hatással lehet ez a vajúdás kimenetelére. Szóval érdemes előre tájékozódni a felkészítő tanfolyamok kiválasztásánál arról is, hogy miről fog szólni, milyen szemléletet képviselnek, hiszen az egész vajúdásra, szülésre kihatással vannak az át nem adott, vagy éppen elhallgatott, nem szakszerű információk.

Amennyiben a kórházi protokollban nem szerepel a gátvédelemmel történő szülés lehetősége, de Te így szeretnél szülni, akkor ezt is szülési tervbe kell foglalni, és abba a kórházba, ahol szülni fogsz, el kell juttatni. Ha szerepel a protokollban és lehetőséged van már az első babád születését támogató környezetben gátvédelemmel segíteni, akkor nincs szükség szülési terv beadására, de feltétlenül egyeztetni kell a nőgyógyásszal ezt a kérést.

 

Ina May Gaskin, a világ legismertebb hivatásos bábája könyvében olvastam egy történetet egy anyáról, aki farfekvéses babáját várta, de félelmet keltettek benne különféle negatív információkkal, megpróbálták rávenni a császármetszésre. Ina May megnyugtatta, hogy akkor, amikor ott fog tartani, szép lassan ki fog tágulni a hüvelye, hatalmas lesz.

Amikor eljött a szülés napja, az anya hosszan vajúdott, majd a kitolásnál hirtelen a hüvelye megnagyobbodott és kinyílt annyira, amitől még a híres bába is meglepődött. Később, amikor a szüléséről beszélgettek, Ina May elmondta meglepődését a tágulásáról. Akkor az édesanya elmondta, hogy folyamatosan arra gondolt, amit tőle hallott előzőleg, vagyis hogy hatalmas lesz, ezt mondogatta folyamatosan magában.

Ezt a rövid történetet azért írtam le, hogy segítsek megértetni a hozzáállás fontosságát is. Nagyon fontos bízni magunkban, a saját testünkben, a képességeinkben, koncentrálással ki tudjuk zárni a negatív dolgokat, még vajúdás közben is "hatalmas" dolgokat tudunk véghezvinni, megfelelő összpontosítással akár a hüvely méretét is tudjuk befolyásolni.


A végére elmesélném saját tapasztalataimat. 3 gyermekem születése alatt volt részem mindkettőt átélni. Maga a gátmetszés egyáltalán nem fájt, hiszen mire eljutottunk oda, hogy metszeni kell, addigra a teljes hüvely, gát területe el volt zsibbadva annyira, hogy sem az injekciót, sem a vágást nem éreztem. Ellenben a varrás már nem volt annyira kellemes, sőt. Úgy fogalmaznék, hogy inkább még egy szülést végigcsináltam volna, csak ezt ne!

A következő napokban, hetekben pedig folyamatos problémát okozott az ülést vagy az ülésből, fekvésből történő felállás, a lehajolásról, leguggolásról már nem is beszélve.

Aztán amikor gátvédelemmel szültem, segítség nélkül egy pillanat alatt szálltam le a szülőágyról, és képes lettem volna a saját lábamon visszasétálni a szülészeten a szobámig. Ezt persze nem engedték, mint frissen szülő anyukának, de a szobámhoz érve már kiszálltam, aztán szépen lehajoltam, pakoltam, rendezkedtem. Nem állítom, hogy egyáltalán nem éreztem semmit, de az biztos, hogy semmiben nem gátolt a következő napokban, és otthon is sokkal gyorsabban regenerálódtam, mint előzőleg bármikor. Nekem egy élmény volt, mint ahogy sok nálam járt kismamának is, akiknek ez a szülésélmény megadatott.


Összegezve a fentieket, az egyetlen valódi indok a gátmetszésre az lehet, ha a kitolási szakban a magzat veszélyhelyzetbe kerül és szükség van a szülés gyors befejezésére.

Remélem, sikerült tisztább képet varázsolnom a gátmetszés, gátvédelem és gátmasszázs témakörben. Mindenkinek nagyon jó felkészülést, csodás szülést és jó babázást kívánok!